Autor: Jaanus Laugus • 16. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laugus: hirm hoiab ahnust veel vaos

Ajal, mil rahaturud on maailmas kõikuma löönud, otsitakse investeerimisalternatiive, vältimaks raha väärtuse alanemisega kaasnevaid riske. Kinnisvara, mis võiks olla üks investeerimisalternatiive, kui rahaturud kõiguvad, on saanud Eestis aga vähe tähelepanu.

Öeldakse, et kui raha kaotab väärtust, siis kuld ja maa on kindlaimad investeeringud. Väärismetallid on teinud tohutu hinnatõusuralli. Kulla hind teeb uusi rekordeid. Hõbe ja ka muud olulised metallid on olnud hea investeering. Selline hinnaralli aga ei kesta igavesti ning asjatundjad väidavad, et õige aeg on möödas.

Samuti on väärismetallide omamisel mureks see, et ostes neid füüsilisel kujul, tekib probleem, kus neid hoiustada. Kodus hoida on ebakindel ning investeeringu turvamiskulud võivad süüa märkimisväärselt oodatud tootlust. Investeerides aga väärismetallidesse panustavasse fondi, ei või kindel olla, millega see lõpeb.

Kinnisvaras jätkuv madalseis

Kinnisvara, mis võiks olla üks investeerimisalternatiive, kui rahaturud kõiguvad, on saanud Eestis vähe tähelepanu. Eks liiga värskelt on veel meeles raskused ja kaotused, mis tekkisid kinnisvaraturu buumilainel. Hirm hoiab ahnust veel vaos.

Osta on vaja siis, kui teised veel ei riski. Kinnisvaraturg on püsinud viimase poolaasta jooksul stabiilsena. Hinnad pole tõusnud, pigem inimeste euroga harjudes veidi langenud. Häid pakkumisi on turul palju, kuid vähem on neid, kes heal ja halval investeeringul oskavad vahet teha.

Turvalise ja kõigile kättesaadava investeeringuna Eesti kinnisvaramaastikul, praeguses turufaasis, tundub olevat korteriost pealinnas. Oleme turu tipphindadest keskmiselt 50% maas. Teiste, pikema ajalooga riikide kogemused kinnitavad, et järgmine tõusufaas ületab hindade poolest eelmist.

Tulevikupespektiiv

Ostes uue või remonditud korteri, on võimalik see üüritulu teenima panna. Kinnisvarainvesteering ei tekita Eesti ettevõttele koormavaid maksukohustusi, sest näiteks eraisikule korterit üürides saab ettevõte üürnikule esitada arve ilma käibemaksuta. Tulumaksukohustus tekib, kui dividendide jagamise aeg käes.

Üüritootlus pole Tallinna korteriturul küll suur, jäädes 4–6% piiresse aastas, kuid kalkuleerides investeeringu tootlust, tuleb arvestada korterihindade tõusupotentsiaaliga. Pragmaatilisel ja realistlikul lähenemisel on see sarnane üüritootlusega, mis annaks  kinnisvarainvesteeringu kogutootluseks 8–12% aastas.

Samuti võib hea rahapaigutus olla investeering maasse. Kuid mitte iga ostetud maatükk ei taga oodatud vara väärtuse tõusu. Siin tuleb tähelepanelikult jälgida tulevikuperspektiivi, maa asukoha- ja infrastruktuurispetsiifikat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785