Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kameeleonidest ja kinnisvaraärimeestest

Tänane Äripäev räägib neljal leheküljel loo sellest, et Eestis on tegutsemas üks ülimalt osav kinnisvaraärimeeste grupp, kes ei löö põnnama ka pankade ees.

Artiklit lühidalt kokku võttes on Kristjan-Thor Vähi ja tema semud võlgadesse sattunud kinnisvarafirmadest võlgu tasumata lahti saanud, sealjuures ka nende firmade kinnisvara pankrotipesast „päästa“ suutnud. Ise väidavad nad, et kõik toimus pankade toel, isegi juhatusel.

Äripäev ei saa täna öelda, et üks seltskond kinnisvaramehi on me pankadele mütsi silmini tõmmanud. Samuti ei saa me öelda, et üks pank ise teiste pankade-võlausaldajate ees eeliste saamiseks sääraseid nippe kasutanud on. Kasvõi juba seepärast, et Sampo panga juht Aivar Rehe pani veel eile pärastlõunal meile südamele, et me käitleks informatsiooni ennekõike nii, nagu seda on õiglane teha: „fakt on fakt ja kuuldus on kuuldus.“ Ühtlasi kinnitas Rehe, et Sampo Pank ei tegele skeemitamisega.

Ja tõepoolest, otse loomulikult pole meil voli öelda, kas kogu selle tegevusega mõnd seadust rikutud on. Toimetusele on küll teada, et selle looga seoses on kriminaalmenetlust alustatud, kuid kohtuni ega isegi süüdistuste esitamiseni pole veel jõutud. Kui üldse kunagi jõutakse. Muide, iseloomuliku tõigana võib välja tuua fakti, et kriminaalmenetlust ei ole alustatud mitte kinnisvaraärimeeste endi, vaid ettevõtmiste viimase lüli ehk nö tankisti suhtes.

Seepärast saame täna täie südamerahuga öelda vaid, et üks kinnisvarahaide seltskond on kohutavalt andekas – puhugu mistahes tuuled, varitsegu mistahes ohud – nemad pääsevad ikka terve nahaga. Vägisi tükib esile võrdlus kameeleonidega. On ju need, vaevu 10sentimeetrises sisalikukesed tuntud oma kohanemisvõime poolest.

Kameeleonid ei suuda küll vastu võtta helisid, kuid neil on suurepärane võime valguse, niiskuse, hirmu, nälja, ärrituse, janu ja muu sellise puhul muuta oma värvust ja mustrit.

Seda kõike vaid ühel eesmärgil – et süües oma vaenlastele märkamatuks jääda.

Võrdlus on küll mõnevõrra lapsik, kuid jätkame. Kes on kinnisvaraärimehe tänased suurimad vaenlased? Otse loomulikult võlausaldajad, suuremate arenduste puhul ka heausksed investorid. Ning mõlemad huvigrupid on täna kinnisvarahaidelt kahjumit vastu võtmas.

Kas mõni kinnisvaramullitaja saab lõppeks ka vitsad kätte? Äripäevale ei meenu, et tänase päevani oleks mõni suurema kaliibriga kinnisvaraärimees karistada saanud, või vähemalt oma rahast ilma jäänud, seni on kannatanud vaid heausksed ostjad, laenuandjad ja investorid. Ja kui nii jääb, pole tulevikuski oodata, et samad skeemid ei jätkuks.

Mitte, et meil pankadest kahju oleks, tänasel päeval on raske leida ühtki inimest, kes pankadesse poolehoiuga suhtuks, kuid me tahaks pankadele siiski üht südamele panna. Seni, kuni te lasete endiga mängida või ehk kahjumi ärahoidmise nimel koguni mänguga kaasa lähete, muutub aina tõenäolisemaks stsenaarium, et kameeleonina varju hoidvad kinnisvaraärimehed panga rahapuu paljaks näsivad. Ehk – Äripäeva arvates on käes aeg kahjuritõrjeks!

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785