Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeeringud ehitusse tasuvad uue tõusu ootuses ära

Ehitusvaldkonna siseturu keeruline olukord pole enam ammu kellelegi uudis. Koos tootmismahu vähenemisega on märkimisväärselt kahanenud ka töötajate sissetulekud.

Osa häid spetsialiste on hakanud otsima uusi väljakutseid hoopis teistes valdkondades. Brigaadide kaupa leiavad Eesti ehitajad tööd Soomes või vahetavad olude sunnil eriala.

Eestisse jäänud ehitajatest on lootust saada tööd vaid headel spetsialistidel, kel on asjakohane haridus ja kogemus.  “Soodsamat aega ehitamiseks kui praegu tõenäoliselt ei tule,” kommenteerib tellija positsiooni tänases Ehituse erilehes ASi Betoonimeister juhataja Kalle Suitslepp.

Äripäev on seisukohal, et uus tõus ei jää olemata ja võimalusel tasuks tellijal kaaluda ehitamist just nüüd: tellida on soodsam kui kolme aasta pärast, tähtajad on lühikesed ning kuna tegijatest on turule alles jäänud parimad, võib loota, et töö kvaliteet on hea.

Buumiaegsete ehitiste kvaliteeti on palju kirutud. Toonast ehituspraaki soodustas hüppeliselt kasvanud nõudlus, mis päädis faktiga, et ehitajaks hakkasid üleöö ka varem näiteks koka või müüja elukutset eelistanud inimesed. Korraliku sissetuleku garanteeris ehitaja kutse ka eelneva hariduse ja kogemuseta.

Nüüdseks on huvi ehituse eriala omandamise vastu kutsekoolides hüppeliselt vähenenud. Karta on, et kui aeg muutub paremaks, ehitavad koolimaju ja laohooneid taas kokad, sest oskajaid tegijaid napib.

Ehitiselt kvaliteeti nõuda on kergem praegu, kui tööd teevad parimad tegijad. Põhivara arendamist ja ehitamist kui investeerimisotsust tasuks selles valguses kindlasti kaaluda.

Muidugi oli ja on ehitamise alternatiiv rentimine. Kuna majandussurutis lõi rendipindade hinnataseme alla, muutus just äri- ja tootmisruumide rentimine eelistatud valikuks. Olukord hakkab aga muutuma – korralike laopindade valik on juba praegu ahtake.

Turu tõusude ja languste tempoga kaasas käimine on raske ja tänamatu ennustamistöö, mille tarbeks kindlaid valemeid meil paraku olemas pole.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785