Autor: Mart Saa • 2. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Saa: pole mõtet heietada vanadest tehinguhindadest 

Arco Vara Kinnisvarabüroo AS juhatuse liige Mart Saa sõnul on Eesti kinnisvaral uus väärtus juba 2009. aasta lõpust ning oleks aeg loobuda mõttest, et 3-4 aastat tagasi soetatud vara väärtus lähiajal endisele hinnatasemele  tagasi liigub.

Olles juba pikemat aega lugenud spekulatsioone kinnisvarahindade ja erinevate turu liikumiste osas, et "hind tõuseb ja hind langeb, rahvas ostab ja rahvas ei osta", tekkis vastupandamatu soov öelda välja mõte, mis peaks olema juba üle aasta arusaadav nii tavainimesele, kui ka neile, kes osalevad kinnisvara vahenduse või arenduse äris.

Nimelt, 2009. aasta lõpust oleme jäänud hinnatasemele, mida võib sisuliselt pidada ka lähituleviku uueks Eesti kinnisvaraturu hinnatasemeks. Enam pole mõtet heietada vanade hindade ja tehinguarvude üle. Eestis on nn masuga saabunud kinnisvarale uus väärtus, mis ei muutu enam nii ruttu nagu paljud ehk loodavad.

Kuskilt ei paista põhjust ega võimalust kiireks hinnatõusuks või hüppeliseks tehingute arvu  kasvuks. Eesti majandus on küll majanduslangusest suhteliselt hästi läbi tulnud, kuid tööpuudus on endiselt suur, palgad suhteliselt madalad, esmatarbekaubad ja teenused jõudsalt kallinenud ning pankade  laenupoliitika tagasihoidlik nii kinnisvaraprojektide rahastamisel kui ka eraisikutele laenude andmisel.

Liigume vaikselt, kuid kindlalt stabiilsema kinnisvaraturu poole ning kinnisvaral on uus ja pikemalt püsiv hind. Harjugem sellega, et lähimate aastate jooksul ei pruugi hinnamuutused olla üle 5-10% ning tehingute arvu hüppelist kasvu loota oleks põhjendamatu.

See aga ei tähenda, et uut elu- ja äripinda  poleks vaja juurde toota. Kindlasti on vaja, kuna eluruumid on Eestis suuremas osas vanad ja kortermajad amortiseerunud ning büroohooned vajavad pidevat kaasajastamist.

Loobuda tuleks pigem mõttest, et 3-4 aastat tagasi soetatud vara väärtus lähiajal samale hinnatasemele  tagasi liigub.

Usun, et enamus kinnisvara arendusega tegelevates või seda omavates ettevõtetes on bilanssides valusad hinnalangused juba arvesse võetud ja liigutakse tulevikku vaadates edasi.

Arvan, et tõele oleks aeg näkku vaadata ka eraisikutel, kellel plaanis oma elamistingimusi muuta ning mitte unistada ebareaalsetest hindadest oma vana vara müümisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785