21. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ehitusluba saab vaidlustada?

Kasutusluba ei anna kindlust, et ehitis vastab õigusaktidega ettenähtud nõuetele. Kui ehitusluba on välja antud õigusvastaselt, kuid ehitis on valmis ja sellele on väljastatud kasutusluba, saab nõuda kasutusloa tühistamist, kirjutab Glikman ja Partnerid advokaat Pille Pettai.

Riigikohtu hiljutises otsuses (tsiviilasjas 3-3-1-64-10) lahendati seni praktikas ebaselgust loonud küsimus, kas ehitusloa kehtivust saab vaidlustada pärast ehitisele kasutusloa andmist.

Riigikohus on selgitanud, et kui valminud ehitisele on väljastatud kasutusluba, siis ehitusluba vaidlustada enam ei saa. Ehitusloa õiguslik toime ammendub ehitisele kasutusloa väljastamisega ja ehitusluba kaotab kasutusloa väljastamisega kehtivuse. 

Samuti ei saa ehitusloa välja andnud haldusorgan ise ehitusluba kehtetuks tunnistada pärast seda, kui ehitisele on väljastatud kasutusluba. Haldusorganil on kasutusloa andmise menetluses võimalik kaaluda ehitusloa kehtetuks tunnistamise või selle muutmise vajadust juhul, kui enne kasutusloa andmist ilmneb, et ehitusluba on välja antud õigusvastaselt. Selle võimaluse välistab samas see, kui isikul on õiguspärane ootus ehitusloa kehtima jäämise osas või selleks on kaalukad avalikud huvid või kolmandate isikute huvid.

Seega juhul, kui ehitusluba on välja antud õigusvastaselt, kuid ehitis on valmis ja sellele on väljastatud kasutusluba, saab nõuda kasutusloa tühistamist.

Kõnealuses asjas on selgitatud ka detailplaneeringu vaidlustamise võimalust pärast detailplaneeringus kavandatu elluviimist. Kohus on nõustunud, et detailplaneeringuga määratletud ehitusõiguse tingimused kehtivad võimalike planeeringualale püstitatavate ehitiste suhtes üldiselt, mitte üksnes ehitiste esmakordsel püstitamisel. Sellest tulenevalt ei mõjuta ehituslubade väljastamine detailplaneeringu regulatsiooni kehtivust.

Nimetatud kohtuasjas esitas Keskkonnainspektsioon halduskohtusse protesti detailplaneeringu, ehitusloa ja kasutusloa aluseks olevate haldusaktide tühistamiseks. Asjaolude kohaselt taotles maaomanik järve kalda ehituskeeluvööndisse paadikuuri ehitamist. Ehitusluba ja kasutusluba anti aga faktiliselt suvila ehitamiseks, millise ehituskeeluvööndisse ehitamise keelab looduskaitseseadus.  Kuna seadus protesti esitamisele tähtaega ei sätesta, oli antud asjas oluline ka isiku õiguspärase ootuse küsimus.

Käesoleval juhul leiti, et kuivõrd isik pidanuks ehitusloa ja kasutusloa andmetest mõistma, et ehitusluba ja kasutusluba ei antud mitte paadikuuri ehitamiseks (mida saanuks ehituskeeluvööndisse rajada), vaid muuks otstarbeks, ei saa isik tugineda usalduse kaitsele. Isik pidi aru saama nende aktide õigusvastasusest.

Nimelt, haldusmenetluse seadus sätestab usalduse kaitse välistava asjaoluna selle, kui  isik oli haldusakti õigusvastasusest teadlik või ei olnud sellest oma süü tõttu teadlik. Lisaks sellele sätestab looduskaitseseaduse § 38 lg 9, et kui kohalik omavalitsus lubab ranna või kalda ehituskeeluvööndis ehitamist vastuolus looduskaitseseaduses sätestatuga, ei teki isikul, kellele ehitusluba väljastati või kelle huvides ehitamine on, vastavalt haldusmenetluse seadusele õiguspärast ootust ehitamise õiguspärasuse osas.

Ehitusloa või kasutusloa tühistamine võib aga kaasa tuua ehitise ümberehitamise või koguni lammutamise kohustuse. Kui kohus tuvastab, et isik ei saa tugineda usaldusele haldusakti kehtima jäämisele, võib olla piiratud või välistatud kahju nõudmine avaliku võimu kandjalt.

Seega isegi juhtudel, kus ehitus või planeerimine ei puuduta piirangualasid, tasub igal juhul, kui õigusaktide nõuetest täpset selgust ei ole, kaasata olulisemate objektide planeerimis- ja ehitusprotsessi asjatundjaid juba varases staadiumis, et ära hoida kahju tekkimist võimalike kohtuvaidluste ja kaasnevate täiendavate ehituskulude näol.

Autor: Pille Pettai

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785