Autor: Mauno Inkinen • 16. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ühtsed tingimused vähendavad ehituse maksumust

Konsultantinseneride Rahvusvahelise Föderatsiooni (FIDIC) välja töötatud standardsete lepingutingimuste kasutamine suurendab küll konsultandi (arhitekti ja inseneri) töö mahtu, ent projekti- ja ehitusvigade hulk ning ehituse maksumus vähenevad.

Riigihangete korraldamisel on hakatud üha rohkem kasutama FIDICi koostatud standardseid lepingutingimusi. Eesti keelde on tõlgitud FIDICi ehitustöövõtulepingu tingimused, lepingu lühivorm, tellija/konsultandi teenuste näidiskokkulepe, töövõtulepingu tingimused seadmestamiseks ja projekteerimiseks-ehitamiseks.

Lisandunud on nõustamisteenuste juhend (hoonete ehitus). Eestikeelsed trükised on müügil EPBLis. FIDICi lepingutingimuste paremaks tundmaõppimiseks korraldas EPBL oktoobri keskel Tallinnas seminari, millest võtsid osa konsultatsiooniteenuste osutajad (arhitekti- ja inseneribürood), ministeeriumid, suured tellijad ja teised asjast huvitatud.

 Seminaril esitatud teemad ja ettekanded olid eriti põnevad praeguste riigihangete valguses. Seminaril esinesid Agris Peedu rahandusministeeriumist, FIDICi peadirektor dr Peter Boswell, TTÜ professor Roode Liias ja ekspert Tiit Masso.

Avakõne pidas Agris Peedu, kes selgitas, et hankijad peaksid aktiivsemalt konsultante (arhitekte ja insenere) kaasama ning suuremat tähelepanu hanke planeerimisprotsessile pöörama. Hanke edukust ei saa kaitsta üksnes riigihangete seadus, vaid oluline on hankija soov end nii riigihankeõiguses kui ka hanget puudutavas valdkonnas täiendada.

 Loomulikult on oluline leping ja selle täitmine. FIDICi lepingutingimused on suureks abiks lepingute koostamisel ja hankijad kasutavad neid aktiivselt.

Peedu rõhutas, et standardite ja juhiste väljatöötamine erialaliitude poolt on igati vajalik tegevus.

FIDICi peadirektori dr Peter Boswelli teemadering oli lai. Ta rääkis FIDICist, selle eesmärkidest, lepingutingimustest, nende kasutamisest saadavast kasust, peamistest väljakutsetest, kvaliteetsete konsultatsiooniteenuste pakkumisest ja õiglasest hinnast.

Ta rõhutas, et FIDICi loodud standardsete lepingutingimuste kasutamine tagab nii tellija kui ka töövõtja huve maksimaalselt. Riigihangetes on võtmeküsimuseks konsultandi õige valik ja FIDIC on koostanud ka konsultandi kvaliteedipõhise valiku juhise.

TTÜ professor Roode Liias andis ülevaate sellest, kuidas FIDICi lepingutingimusi Eestis kasutatud on. Neis on rahvusvaheliselt aktsepteeritavad põhimõtted, selged mõisted ja struktuur, tüüplahendused erinevates olukordades tegutsemiseks, võimalike konfliktide kirjeldused ja neist lähtuvad tegutsemisvõimalused.

Kohustused on igas lepingus alati vastastikused. Kohalike seaduste üksikasjad ja eripärad tuleb aga eritingimustesse sisse viia. Liias rõhutas, et FIDICi lepingutingimused on kasutatavad suurte projektide puhul ja need pole mõeldud väikeettevõtjatele.

Ekspert Tiit Masso lõi seosed ka meie tavapraktikaga: juhendi valguses peab lähteülesanne olema põhjalikum, eelprojekti tulemuseks on variant, mida edaspidi vaid vähe muudetakse, töö määratlus ja kontroll peavad olema täpsed (tööülesannete detailsed loendid etappide kaupa: eel-, põhi- ja tööprojekt, ehitus, projekti kasutamise hõlpsusele suunatud vormistamise kontroll, eri osade vastastikuse sobivuse kontroll, etapile vastav põhjalik seletuskiri, toote nimetuste esitamine seletuskirjas, mitte joonistel).

 FIDICi nõustamisteenuste juhendi tulemusena konsultandi (nõustaja) töö maht ja nõustamisteenuse maksumus suurenevad, ent samas muutub teenus kvaliteetsemaks ning projekti- ja ehitusvigade hulk ja ehituse maksumus vähenevad.

FIDICi seminari ettekandeid saab lugeda EPBLi kodulehelt.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785