Autor: Margus Tinno • 5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: Eestil on potentsiaali

Tugiteenuste turul on Eestil potentsiaali, kuigi praegu jääme veel maha konkurentidest Kesk- ja Ida-Euroopas, osundab Colliersi uuring. Ärikinnisvaraturule on aga tugiteenuste sisseostmise turul suur mõju, arvab investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Vaatamata kasvavatele tööjõukuludele on meil teenusepakkujana mõned konkurentsieelised, mille võimendamisega on mõne suure teenusekeskuse siia rajamine reaalne.

Tugiteenuste sisseostmine võib tähendada hulka erinevaid äriprotsesse, mis ei ole osa ettevõtte põhitegevuses. Nende teenuste ühisosaks on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) – sest need nõuavad teatud määral automatiseeritust. Seetõttu domineerivad sellel turul ka IT tugiteenuseid osutavad ettevõtted, nagu IBM, Accenture, Hewitt Associates, Capgemini jt.

Colliersi ja rahvusvahelise juhtimisnõustaja A.T Kearney’ga korraldatud uuring räägib Tallinna kui potentsiaalse tugiteenustekeskuse asukoha kohta nii mõndagi. Esiteks ei suuda me pakkuda piisavalt tööjõudu kõrgema keerukusastmega tugiteenuste töökohtadele. Meie laeks on praegu keskmine, aga enamasti madalam keerukusaste, nt veebidisain või nõuete menetlemine. Teiseks, Eestis on sellise äri kulud kõrgemad kui ümbritsevates suurlinnades.

Me analüüs tuvastas tegurid, mis määravad tugiteenuste pakkujatele optimaalseima asukoha. Esiteks vaatavad ettevõtted uusi asukohariike olemasolevate kontekstis – et globaalne võrgustik oleks optimaalne. Siin on Eestil raske midagi teha. Teiseks analüüsivad tugiteenusettevõtted oma vajadusi, vaadates potentsiaalses asukohariigis valitsevaid trende. Nende hulgas konkurentsi tööjõu pärast, tööjõu kvaliteeti, keeleoskust, kultuurilisi omapärasid (nt korrektsus), poliitilisi riske. Eesti suudab just siin kategoorias end piisava turundamise korral näidata heas mõttes konkurentsivõimelisena.

Muidugi on asukohavalikul määrav tööjõukvaliteet – sellest sõltub, milliseid tugiteenuseid siin pakkuda on võimalik. Arengufondi Kasvuvisioon 2019 ja Eesti IKT arenguseire raames on lähikümnendi eduteguritena sõnastatud IKT kõrghariduse viimine rahvusvahelisele tasandile, tootearenduse ja ekspordi toetamiseks vastavate magistriprogrammide kujundamine. Kui Arengufondi seatud eesmärkide kallal pingutada, oleks meil spill-over efekti tulemusena võimalik rohkem tööjõudu pakkuda ka väiksemat lisaväärtust loovatele töökohtadele.

Tugiteenuste sisseostmise turul on suur mõju ärikinnisvaraturule. Paari teenuskeskuse rajamine Tallinna lööks positiivses mõttes kinni suure osa vakantsest äripinnast. Lisaks on tugiteenuste äris nüanss, mis muudab selle atraktiivseks ka majanduse madalseisus – siis on tööjõu ja ärikinnisvara pakkumine  kõige kvaliteetsem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785