15. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigihanked liiguvad e-keskkonda

Äripäevas ilmunud arvamusartiklis „Riigihankija ajab maksuraha lolliks“ tehti ettepanek riigihangete elektrooniliseks korraldamiseks. Rahandusministeerium on sellele juba mõelnud ning veebipõhine riigihangete keskkond valmib 2011. aastal. Ühtlasi valmib keskne juhendmaterjale koondav riigihangete teemaline infoportaal.

E-hanke olulisemateks eelisteks on läbipaistvam riigihankemenetlus ja kiiremaks muutuv hankeprotsess. Samuti peaks suurenema riigihangetes osalejate teadlikkus riigihanke reeglitest ja suurenema väikese ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõimalused.

Kuna hankemenetlusi reguleerivad sätted on koostatud paberlikku asjaajamist silmas pidades, annavad elektroonilised abivahendid menetluste lihtsustamiseks uusi võimalusi. Teatud rutiinsete hanketoimingute automatiseerimine võimaldab mõlemal poolel rohkem hanketoimingu sisule keskenduda.

E-riigihangete korraldamisel saab eristada kolme peamist etappi: elektrooniline teavitamine, pakkumuste ja taotluste elektrooniline esitamine ning toimingud elektroonilises keskkonnas eduka pakkumuse väljaselgitamiseks.

Elektrooniline teavitamine hankest ja lepingu sõlmimisest on riigihangete registri abil võimalik alates 2001. aastast, kusjuures 2009. aastal korraldatud e-valitsuse teenuste uuringu tulemusena on Eesti riigihangete elektroonilise kättesaadavuse osas Euroopa Liidu riikide seas koos Iirimaaga esikohal. Registrisse on aja jooksul lisandunud võimalus elektrooniliselt üles laadida hankedokumente ning neid huvitatud isikutel alla laadida. Registri abil saavad hankijad hõlpsalt pidada pakkujate nimekirja ning edastada neile selgitusi ja lisadokumente.

Käimasoleva arenduse käigus lisanduvad mitmed riigihangete korraldamist hõlbustavad e-lahendused. Hankijatel ja pakkujatel tekib võimalus hankedokumentide ettevalmistamisel taaskasutada ettevalmistatud dokumendipõhjasid ja lisada vajalikke dokumente.

Pakkujatele lisandub võimalus esitada pakkumusi ja taotlusi digitaalselt allkirjastatuna e-keskkonna kaudu.

Hankija esindajatel avaneb ligipääs esitatud pakkumustele ja taotlustele alles peale määratud tähtaja saabumist, mis tagab pakkumuste ja taotluste terviklikkuse ja konfidentsiaalsuse. Samal ajal ei ole hankija esindajatel vajalik pakkumuste ja taotluste avamis- ja hindamiskoosolekuteks eraldi koguneda, kuna hindamiskomisjoni liikmetel on võimalik tegutseda geograafiliselt erinevates asukohtades üle interneti.

Riigihangete e-keskkonnast kujuneb hanketeemaline teabevahetuskeskkond, kus hankijad ja pakkujad saavad hõlpsasti üksteisele teateid edastada ja neile vastata. Pärast pakkumuste avamist on hankijatel võimalik pakkujate kvalifikatsiooni kontrollida üle x-tee päringute teistesse registritesse. Pakkumuste hindamise viimasel etapil on võimalik eduka pakkuja väljaselgitamiseks korraldada e-oksjon.

Autor: Maarika Tork

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785