Krematoorium looduse rüpes

Krematoorium Sisegem
Krematoorium Sisegem

Arhitektuuribüroo KAAN Architecten kavandas Belgiasse Aalsti äärelinna uue krematooriumi Siesegem. Hollandi firma võitis aastal 2012 krematooriumi rajamiseks korraldatud rahvusvahelise konkursi. Ehitise kujundus ja paigutus on kooskõlas rahuliku ümbrusega.

Krematoorium asub Aalsti linnast väljas luitepargis, piirnedes läänepoolse ringteega. Mõõtmetega 74 × 74 meetrit krematoorium paikneb maastikuarhitekt Erik Dhonti kujundatud pargis ümbritsetuna puudest ja põõsastest.

Sissepääs asub Blauwenbergstraati tee poolses küljes ja hoone autorid on sisenemise kavandanud nii, et külalistel tekiks aega tajuda ümbruse erilist atmosfääri ja rahu, juba veidi laineline, künklik maastik ise dikteerib aeglasema kõnnitempo. Hoone põhjasuunas on vihmavee kogumiseks rajatud tiik, väikesed külgnevad kõrgendikud ja urniaed on mõeldud lahkunute säilmete laialipuistamiseks või matmiseks. Idapoolsesse külge rajatud surnutranspordi teenindustee jääb külastajate pilgu eest parasjagu varjule, et perekondi leinatseremoonial mitte häirida ja neile privaatsust pakkuda.

Krematooriumi arhitektuurilahendus aitab tuua kiirest välismaailmast tulnud külastaja hoopis teise keskkonda, inimese viimasesse rahupaika. Hoone edelanurgast pääseb siseõue, mis toimib omamoodi üleminekupiirkonnana, seal tervitatakse külastajaid ja juhatatakse nad edasi siseruumisesse. Et tavaliselt iseloomustab krematooriumikomplekse keeruline logistika, töötas KAAN Architecten välja loogilise ja enesestmõistetava hooneplaani.

Palju sooja päevavalgust

Krematooriumi külastajale mõeldes on ruumid kavandatud järjestikku, vältimaks orienteerumisel segadust. Põranda ja lae kõrguse vahe on märkimisväärne, tervelt 6,4 meetrit, et muidu nukra eesmärgiga paika pääseks võimalikult palju sooja päevavalgust. Suur betoonist varjualune viib avarasse halli, sealt paistab kohe kätte vastuvõtutöötaja laud. Vastuvõtusalongi valgustab kaks suurt akent, kust avaneb vaade õues asuvale maastikuaiale, samas ruumis asub pääs kohvikusse, kus võib näha Belgia kunstniku Rinus Van de Velde suurt maali.

Krematooriumis Siesegem on kaks suurt tseremooniateks mõeldud saali. Suuremasse mahub korraga istuma 600 inimest. Arhitektuuribüroo oli seotud ka ruumidisainiga, kaasa arvatud sisutuselemendid ja pingid – elegantsed kollakaspruuni nahkpolstriga istmed. Sama värvitooni kohtab ruumides läbivalt, värvivalik on inspireeritud liivast ja tolmust. Hoone tagumine sein tehti klaasist, läbi mille avaneb vaade sisehoovi – nii on leinapaik tinglikult ühendatud ümbritseva maastikuga. Mõlema tseremooniasaali juurde kuulub peretuba ja ruum leinajatega suhtlemiseks ning kaastunde avaldamiseks, kustkaudu pääseb haljastatud välialale. Nii pakub päikesevalgus leinajatele raskel hetkel hingejõudu ja lohutust.

Tuhastamisprotsess pole peidus

Tseremooniaruumide kõrval kuulusid disainiküsimuste alla ka krematooriumi tehnilised aspektid. Arhitektid pole püüdnud tuhastamisprotsessi vaatajate eest peita, vaid toonud selle pigem nähtavale. Ka ahjud ja korstnajalad on glasuuritud pehmet liivakarva tooni sarnaselt tseremooniaruumide mööbliga. Kogu kompleks kannab väärikuse ja diskreetsuse pitserit. Materjalide ja detailide läbimõeldud valik oli rahupaigale vajaliku meeleolu saavutamiseks esmatähtis. Välisilmes kasutas KAAN Architecten töötlemata betooni, interjööri jaoks valiti matt struktuurvärv, laed viimistleti spetsiaalselt nii, et tagada summutatud akustika, mis on seda tüüpi hoonele hädavajalik nõue.

Pereruumidesse ja kohvikusse paigaldati tammeparkett. Kõik ruumid väljendavad hoone arhitektuuri olemust ja olulist rolli mängib Ceppo di Gré marmor. Pärast kiviplokkide saagimist 2,4 × 1 meetri suurusteks plaatideks panid arhitektid neist kokku kompositsiooni, mille tulemuseks on visuaalselt sidus muster. Põrandad ja laed töödeldi sarnaselt, ühesugust marmorit kasutati nii fuajee vastuvõtulaua, baarileti, leinatalituse lugemispultide, puusärgi aluste kui ka sisehoovi seinte kattematerjaliks.

Dialoog huvitatud klientidega

Belgias on krematooriumi pakutav programm teiste riikidega võrreldes laiem. Leinajatel on võimalik sealsamas koguneda ja einestada, sõprade ja sugulastega suhelda. Projekti valmimisel oli ülioluline dialoog teenusest huvitatud klientidega ja nende kogemused ning soovid.

KAAN Architecten kavandas krematooriumi külastajatele ruumilahenduse selliselt, et inimestel poleks võimalik kompleksis ära eksida, ruumid on ehitatud jadamisi. Lihtsa põhiplaaniga arhitektuuril on oma ülesanne – suurendada külastajas rahulikkust ja turvatunnet. Krematoorium Siesegem on ood vertikaalsusele, kuigi hoonel on tasakaalustatud horisontaalsed proportsioonid. Kogu hoonekompleksi rahulik, lihtsalt hoomatav ülesehitus ning ümbritsev maastik moodustavad kokku harmoonilise koosluse. See on ühelt poolt suurejooneline monumentaalansambel, teisest küljest aga oaas, kus leida rahu ja hoida mälestusi.

Galerii

Osale arutelus

  • Kristi Kool

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed